A módszerekről

 Pszichodinamikus –  pszichoanalitikus – pszichoterápiák

Elméleti hátterüket a pszichoanalitikus személyiségelméletek és dokumentált kutatások képezik, melyek érvényességét  a modern idegtudományok is igazolták. Feltevésük, hogy a pszichés megbetegedést a pillanatnyilag túlterhelő vagy elhúzódó, traumatikus érzelmi konfliktusok okozzák, amelyek kínosságuk miatt elfojtódnak és tudattalan feszültségükkel okoznak zavart a szervezetben. A terápia az így kialakuló  életviteli elakadások, pszichés és pszichoszomatikus zavarok hátterében működő rejtett – mert fájdalmas, ellentmondásos, terhes –  érzelmi élményeket, konfliktusokat tárja fel. Az érzelmi elakadások, konfliktusok feltárásának az a célja, hogy tehermentesítse a testi-lelki működéseket és felszabadítsa a gátlásokkal megkötött energiákat, szabadabb, energikusabb döntésekre tegye képesebbé az embert.

A testi-lelki működéseket megzavaró, nehezen hozzáférhető élmények  feltárásának és átdolgozásának egyik útja az élmények, emlékek indulatteli felidézése, másik útja pedig a tudatból kiszorított konfliktusok  újraélése és lereagálása a  terápiás kapcsolatban , amely lehetőséget nyújt a múlt megterhelő árnyainak leválasztására a jelenbeli kapcsolatokról.

Ajánlható kapcsolati konfliktusok, életviteli elakadások és súlyosabb zavarok, így pánikbetegség, szorongás,  fóbiák,  depresszió, kényszercselekvések és kényszergondolatok, különböző pszichoszomatikus betegségek esetén is.

Kerete: A pszichodinamikus pszichoterápiáknál a probléma súlyosságától, hozzáférhetőségétől függően állapítjuk meg a gyógyuláshoz, változáshoz szükséges ülésszámot és időkeretet. A kezelés néhány hónaptól másfél, két évig tarthat, heti egy, két vagy három ülésben. A gyakoribb ülésszám általában rövidíti is a terápia időtartamát.

 

Csoportpszichoterápia, csoportanalízis

 A csoportanalízis a csoportpszichoterápiának az a nemzetközileg is elfogadott formája, amely egyesíti az orvostudomány, a pszichoanalízis, a szociálpszichológia, a csoportdinamika, és a szociológia  területéről származó ismereteket. Mint terápiás módszer, az egész személyiséggel, annak tudattalan összetevőivel is dolgozik és a feszültségek csökkentését, a kapcsolatok javítását, örömtelibb életet, valamint a társas viszonyok mozgatórugóinak elmélyült megértését célozza  meg.

A csoport lehetőséget nyújt arra is, hogy felhasználjuk mások tapasztalatait a problémáink megértéséhez, megosszuk gondjainkat, és mélyebben megértsük saját viselkedésünk mozgatórugóit mások visszajelzésének a tükrében is.

Javasolható mindenkinek, aki érzelmi-hangulati zavarokkal, lelki feszültségekkel küzd, elégedetlen önmagával, vagy nehézségeket él át a kapcsolataiban, és pánikbetegség, szorongás,  fóbiák,  depresszió esetén is.

Pszichodráma

Csoportos, játékos módszer, amely megrázóan mély és fájdalmas élményeket képes átélhetővé és feldolgozhatóvá tenni és ezzel megszabadítani a bénító feszültségektől.

Eszköze a kapcsolati konfliktusok, belső kétségek, önmagunkkal vívott csaták jelenetszerű játékban történő megelevenítése és lejátszása, új módon történő megoldása. Megtanít a kapcsolatok örömtelibb, eredményesebb kezelésére, önmagunk jobb érvényesítésére, kreatív megoldások létrehozására. A csoport segít a nehéz élmények zavarának megértésében, saját értékeink felismerésében és a sikeres kapcsolatok kialakítására való képesség kibontakoztatásában is.

 Javasolható mindenkinek, aki érzelmi-hangulati zavarokkal, lelki feszültségekkel, kapcsolati konfliktusokkal küzd, elégedetlen önmagával és  pánikbetegség, szorongás,  fóbiák,  depresszió és kényszerek esetén is.

Reklámok

First blog post

This is your very first post. Click the Edit link to modify or delete it, or start a new post. If you like, use this post to tell readers why you started this blog and what you plan to do with it.